top of page
  • Writer's pictureAriela Bankier

סיפורם המרגש של המעפילים באיטליה

כתריאל יפה והמעפילים מבוקה די מגרה

לאחרונה יצא לי לחלוף במהלך אחד מסיורי הטעימות על פני בוקה די מגרה BOCCA DI MAGRA - חוף קטנטן במחוז ליגוריה, ונקודת ציון מרגשת במיוחד, בעיני.

כידוע, המוסד לעלייה ב' ארגן אינספור מבצעים הירואים להעלאת ניצולי השואה לארץ ישראל, ואוניות רבות יצאו לדרך מנמלים באיטליה.

למעשה, בין השנים 1945 עד 1948 עלו למעלה מ-23,000 ניצולי שואה על אוניות מעפילים שיצאו מאיטליה, בניסיון להגיע לחוף מבטחים בארץ ישראל.


נמל בוקה די מגרה מכאן יצאו סירות מעפילים לארץ ישראל

המאבק העיקש שניהלו הבריטים נגד מבצעי ההעפלה דרש מאנשי המוסד לעלייה ב' לשמור על חשאיות. בבוקה די מגרה, לדוגמה, התנהל באופן רשמי "מחנה נופש" כדי להסביר את נוכחותם של הפליטים הרבים.

מהנמל הקטן בבוקה די מגרה (המוסתר חלקית על ידי העצים שבתמונה), הממוקם כ-20 ק"מ דרומית לעיר הנמל הידועה לה ספציה (ראה בהמשך), הפליגו כמה מספינות המעפילים המוכרות ביותר, וביניהן "כתריאל יפה", בפיקודו של אליעזר טל.

בין 600 ניצולי השואה שהצטופפו על סיפונה של ה"כתריאל יפה" נמנו גם חלק מילדי סלבינו (קבוצה של ילדים יתומים שנאספו לאחר השואה ושוכנו בבית עליית הנוער בעיירה סלבינו שבצפון איטליה, לפני שעלו ארצה).

כתריאל יפה יצאה לדרך ב-31.7.1946, לאחר מבצע מורכב וחשאי שבמהלכו הובילו את המעפילים בסירות עד לשפך הנהר והעלו אותם לאונייה.

לאחר 12 יום בים התגלתה האונייה על ידי הבריטים. לאחר מאבק בין החיילים הבריטים למעפילים הצליחו כוחות הצבא להשתלט על האונייה ולגרור אותה לנמל חיפה. המעפילים לא ויתרו, ולאחר כמה ימים בנמל הצליחו לנסר את שרשרת העוגן (בזמן הניסור המעיפלים שרו בקול רם כדי להסתיר את הרעש) כדי להימלט, אבל נתפסו בשנית על ידי כוח של 100 חיילם בריטים, ונשלחו למחנות המעצר בקפריסין.


בוקה די מגרה - הנוף השלו והמרהיב מסתיר סיפור מרגש

נמל לה ספציה - השער לציון

כאמור, ה"כתריאל יפה" היתה רק אוניה אחת מבין רבות, ואיטליה היתה יעד חשוב ביותר עבור אנשי המוסד לעלייה ב'. דמויות מיתולוגיות כמו יהודה ארזי ועדה סרני, לצד רבים וטובים נוספים, ניהלו מבצעים מורכבים במטרה לסייע לשארית הפליטה ולהעלות את הניצולים ארצה.

חלק משמעותי ממבצעי ההעפלה שיצאו לדרך מאיטליה זכו לעזרה ותמיכה של האיטלקים המקומיים. בעיר הנמל לה ספציה (20 ק"מ צפונית לבוקה די מגרה), לדוגמה, מחולק עד היום פרס הומניטרי בשם "פרס אקסודוס", לזכר הימים שבהם לה ספציה שימשה כ"שער לציון", ונקודת היציאה של ניצולי שואה מאירופה לעבר ארץ ישראל.

הפרס נולד כדי לציין אירוע מפורסם שהתרחש בעיר בחודש מאי 1946 - שתי אוניות מעפילים ועליהן 1014 פליטים נחסמו בנמל לה ספציה על ידי אוניות מלחמה בריטיות. התנאים של המעפילים הנצורים על האוניות היו קשים, אבל הם סירבו לרדת ולוותר. למזלם, התגייסה האוכלוסיה המקומית בלה ספציה לעזרתם. למרות המצב הכלכלי הירוד והמחסור באוכל, התארגנו תושבי העיר וערכו מגביות מזון כדי לסייע לפליטים. עיתונאים מכל העולם סיקרו את מאבקם של הפליטים הנצורים, והפרשה עוררה סערה גם בבריטניה עצמה, עד שבסופו של דבר פינו הבריטים את הדרך, והאוניות יצאו לעבר ארץ ישראל.

גם אחת מאוניות המעפילים המפורסמות ביותר - האקסודוס - עברה באיטליה. האוניה אמנם יצאה לדרך מנמל מרסיי שבצרפת, אבל לפני שהמעפילים עלו עליה, היא עברה שיפוץ והסבה לאוניית מעפילים בנמל פורטוונרה, לא רחוק מלה ספציה.




366 views0 comments

Comments


bottom of page