top of page
  • Writer's pictureAriela Bankier

חמישה ארמונות ומבצרים עוצרי נשימה באיטליה


קסטלו די מיראמארה ארמון מירמרה Castello di Miramare

איטליה אוחדה תחת כתר אחד רק בשנת 1861. עד אז, הערים המרכזיות בה פעלות כערי מדינה עצמאיות, והמשפחות רבות העוצמה ששלטו בהן הקימו חצרות אצולה, מבצרים וארמונות נוטפי כסף, פאר, ושררה. אלה לא רק עובדות היסטוריות, אלא גם חדשות מעולות עבור התיירים המגיעים לאיטליה, משום שבכל פינה וחלק במדינה ניתן למצוא כיום ארמונות, וילות מפוארות ומבצרים מרשימים הפתוחים למבקרים. רשימת האתרים המומלצים לביקור היא אינסופית, אבל בסופו של דבר צריך לבחור. ומבין שפע האפשרויות, בחרנו חמישה ארמונות מעניינים במיוחד, שלא כדאי להחמיץ.


1. המבקרים בצפון איטליה, במחוז פריולי-ונציה-ג'וליה, לא ירצו להחמיץ את טירת מיראמרה castello di Miramare, ארמון אלגנטי ומרשים ששימש כמקום מושבם של בני הבסבורג במאה ה-19. המיקום הנחשק, על מצוק במפרץ טרייסטה, העיצוב הקלאסי והצבעים הבהירים משווים לקאסטלו מראה של ארמון שנקטף הישר מאגדה רחוקה. מצד אחד מקיפים את הארמון מימיו התכולים של הים האדריאטי, ומהצד השני גן בוטני מטופח ובו מרבדי דשא וצמחים נדירים וטרופיים מרחבי העולם. ניתן לבקר בחדרי המגורים והאירוח בארמון, ולהתרשם מהריהוט המקורי מהמאה ה-19. בחודשי הקיץ מארח הגן אירועי מוזיקה הפתוחים לקהל הרחב. לפרטים: http://www.miramare.beniculturali.it/



Castel Sant'Angelo קסטל סנט'אנג'לו

2. רומא מציעה למבקרים בה מגוון עצום של כנסיות, מוזיאונים ואטרקציות שומטות לסת, אך אם אתם חובבי מבצרים וטירות, יש כתובת אחת נוספת שכדאי לכם להכיר, בלב העיר. קאסטל סנט'אנג'לו היא מצודה וטירה שקל מיד לזהות בזכות צורתה המעוגלת. היא ניצבת בנקודה בה עמד בעבר המאוזוליאום שבנה הקיסר אדריאנוס. בהמשך, במאה -14, הפך המבנה למצודה אפיפיורית ולבית כלא. בין ה"אורחים" הידועים ביותר של הכלא היה המדען והאסטרונום ג'ורדנו ברונו, שנחשב למרטיר הראשון של המדע. ברונו נכלא כאן במשך שש שנים ואז הוצא להורג בשריפה. לאחר שסירב לחזור בו מעיקרי אמונתו המדעית, לשונו מסומרה לחיקו כדי שיפסיק לומר דברי כפירה. בזכות ברונו ובאופן כללי בזכות ההיסטוריה הרוויה בדם של קסטל סנט'אנג'לו, הפכה המצודה לאתר ידוע בתרבות האיטלקית - טוסקה, גיבורת האופרה נושאת אותו השם של פוצ'יני זינקה אל מותה מגג המצודה, וגם הסופר האמריקאי דן בראון מיקם חלק מהעלילה של רב המכר "מלאכים ושדים" בין קירות הטירה.

כיום אין סכנה שיערפו את ראשכם או יוציאו אתכם להורג בחצר, ולמעלה ממיליון מבקרים מגיעים מידי שנה להתרשם מפיסת ההיסטוריה האימתנית הזאת, בלב העיר הנצחית. לפרטים: http://www.castelsantangelo.beniculturali.it/



Castello Fenis קסטלו פניס

3. טירת פניס ממוקמת באחד המחוזות הקטנים והפחות מוכרים באיטליה: ואל ד'אוסטה. הארמון המבוצר והדרמטי למראה, על שפע מגדלי השמירה שלו וחומותיו הנרחבות, נבנה במאה ה- 13 על ידי משפחת האצולה de Cabourné. לאחר שתסיירו בין הצריחים ושיני החומה, תוכלו לבקר גם בחצר הפנימית של המבצר, המעוטרת פרסקאות מרשימים, ובחדרים שהזמן קפא בהם, כולל הנשקייה מימי הביניים, המטבח העתיק, והקפלה. לפרטים: http://www.regione.vda.it/cultura/patrimonio/castelli/castello_fenis/default_i.asp



Castel del Monte קסטל דל מונטה פוליה

4. קסטל דל מונטה הוא אחד המבצרים העתיקים והמסתוריים באיטליה, ויעד פופולרי בקרב המטיילים במחוז פוליה היפהפה. מצודת ההר (משמעות השם באיטלקית) היא אתר UNESCO ונחשבת למופת ארדריכלי צבאי מימי הביניים. כפי שקורה לעתים קובות מאד, המצודה הנוכחית נבנתה על חורבותיהן של מצודות עתיקות יותר. קסטל דל מונטה נבנה כפי הנראה במאה ה-13 על ידי פרידריך השני, קיסר האימפריה הרומית הקדושה. לאורך השנים איבדה המצודה את תפקידה המקורי, והוסבה לבית כלא ולבית חולים. הקישוטים המפוארים שעיטרו אותה בעבר נבזזו (חלקם הועברו במאה-18 לקאזרטה, ראה בהמשך), אך המבנה הסימטרי המתומן והרווי מסתורין נותר ללא פגיעה והמשיך לרתק את המבקרים.

תאוריות שונות נפוצו סביב השימוש החוזר על עצמו במספר 8 בכל חלק וחלק בממצודה, הבנויה משמונה צלעות שמסביבן שמונה מגדלים (שגובהם, 24 מטרים בדיוק, הוא כפולה של המספר 8). בנוסף, המבנה תוכנן בזווית כזו שפעמיים בשנה, ב-8.4 וב 8.10, חודרת קרן שמש ומאירה קיר שעליו היה פעם תבליט אבן. על אף שקסטל דל מונטה מוגדר באופן רשמי כמצודה צבאית (או כאחוזת ציד של הקיסר, על פי אחרים), חוקרים רבים חושדים כי למעשה פעל כאן מעין "מקדש ידע", בו יכלו מדענים מהתקופה להקדיש את זמנם למחקר מדעי ללא הפרעות ואיומים. אחרים מאמינים שהתעלות החיצוניות החצובות בסלע מעידות על כך שהמבנה שימש כחמאם. בזמן מלחמת העולם השנייה, לעומת זאת, שימש המבצר כמפקדה ליחידה סודית של חיל האוויר האמריקאי בשם Big Fence.

המבנה הייחודי הצית כמובן את דמיונם של סופרים ואנשי תרבות, ואומברטו אקו, הסופר האיטלקי הידוע, אף ביסס על קסטל דל מונטה חלק מההתרחשויות בספרו "שם הוורד".



Reggia di Caserta רג'ה די קאזרטה ארמון קזרטה

5) ארמון קזרטה (Reggia di Caserta) מכונה לעיתים קרובות וורסאי האיטלקי, ובצדק רב - העוצמה, הפאר והגודל העצום של הארמון הפכו אותו ליעד מפורסם, אתר מורשת UNESCO, וגאוות העיר קזרטה (ביחד עם הפיצה המקומית, כמובן. בכל זאת, אנחנו באזור נאפולי).

ארמון קאזרטה נחשב לגדול ביותר שנבנה במאה ה-18 - 160,000 מ"ר של אקסטרווגנזה ופאר בארוקי - ומאפשר הצצה מרתקת לעולם שדעך ונעלם. חובבי ההיסטוריה ישמח לדעת שכאן חתמו נציגי גרמניה הנאצית על הסכם הכניעה באיטליה, וחובבי הקולנוע יתעניינו לגלות שהארמון ישמש סט לצילומי שניים מסרטי מלחמת הכוכבים, ומשימה בלתי אפשרית 3 .

ארמון קזרטה שימש במשך שנים ארוכות כמעון הרשמי של המלכים לבית בורבון בנאפולי. האדריכל לואיג'י ונוויטלי יצר ארמון שהיה ראוי למלך אמיתי ויהווה מוקד לכל חיי התרבות, המחקר והוגים של העילית שבעילית של ממלכת שתי הסיציליות. במשך שלושים שנה עמלו אלפי פועלים על בניית הארמון שנועד מלכתחילה להיות הגרסה המקומית של ורסאי, ובשנת 1780 הושלמה לבסוף הקאזרטה על ידי בנו של ונוויטלי, קרלוס. התוצאה, אפשר לומר, מרשימה בהחלט: 5 קומות, 143 חלונות, 1200 חדרים, ומלך אחד המשקיף על הכל. הפאר לא פוסח על אף פינה במבנה, החל מהסוויטות המלכותיות, עבור בתאטרון הפרטי וכלה בגנים המשתרעים על פני למעלה מקילומטר מרובע וכוללים גם אמת מים משתפלת ומערכת מתוחכמת של מפלים ומזרקות (הנחשבת לאחת המרהיבות בעולם).


Comments


bottom of page